Behandling av grönstarr och gråstarr
Allmänt, Tips

Behandling av grönstarr och gråstarr

På äldre dar ökar risken för att drabbas av grå- eller grönstarr, två ögonsjukdomar som försämrar synen gradvis. Men med dagens forskning och teknologi finns det behandlingar för att i det ena fallet (gråstarr) bota och i det andra fallet (grönstarr) förhindra och hämma negativ sjukdomsutveckling. På så sätt kan man återgå till att leva ett normalt liv.

Gråstarr orsakas av att ögats lins grumlar sig och synen därmed försämras gradvis, något som enkelt kan behandlas genom en operation. En operation genomförs av en ögonläkare och under operationen gör läkaren, oftast med ultraljud, ett litet snitt i ögat för att ersätta den dåliga, grumlade, linsen med en ny plastlins. Detta tar normalt inte mer än 15 minuter och patienten kan gå hem redan samma dag.

Grönstarr, å andra sidan, är en ögonsjukdom som kräver snabb sjukvård. Grönstarr orsakar tryckstegring i ögat och man upptäcker nästan aldrig symptom innan synen har påverkats så pass mycket att man upplever problematik. Behandlingsformen är oftast med så kallade trycksänkande ögondroppar, genom en operation eller laserbehandling. Ögondroppar är den första behandlingsmetod man tar till, men vid de fall detta inte fungerar opererar man istället ögat.

Professionell hjälp löser problemet

Inför en operation eller behandling av grå- eller grönstarr är det viktigt att man känner sig trygg. Som patient vill man veta vad en operation innebär och hur den går till, på Globen ögonklinik kan man känna sig trygg. Flertalet av deras ögonläkare har, förutom specialistkompetens och åtminstone 10 års erfarenhet av olika ögonlaserbehandlingar, själva genomgått behandling av synfel. Därför kan ögonläkarna och sjuksköterskorna enkelt och tryggt förklara för patienten hur operationen eller behandlingen går till och vad den innebär för dig.

31 maj, 2017

About Author

admin


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv