När ska trädet beskäras?
Fritid, Okategoriserade, Tips

När ska trädet beskäras?

Beskärning är en gammal metod som människan har tillämpat i hundratals år. När man ska beskära träd beror framförallt på vilken sort frågan gäller. Det finns dock ett antal generella regler som är bra att förhålla sig till innan du plockar fram sekatör, såg och trädgårdshandskar.

Syften med beskärning

Det finns framför allt tre huvudsyften med beskärning. Ett av dem är för att hålla trädet friskt och livskraftigt genom att skadade, sjuka eller döda delar klipps bort. En annan avsikt kan vara att reglera tillväxten för att skapa önskad form och storlek, alternativt förbättra trädets naturliga form.

Det tredje syftet med beskärning är för att framkalla mer frukt eller blommande skott. Genom att beskära trädet kommer solens strålar åt frukten, som blir större och friskare. Beskärning kan även tillämpas för att förebygga en alltför riklig blomning vilket kan ha negativ påverkan på växtens livskraft.

Tidsperiod för beskärning

Av tradition brukar beskärningen ske på vinterhalvåret. Senare studier har dock påvisat att vårvintern inte nödvändigtvis är den bästa perioden för beskärning. Snarare mår träden bäst av att beskäras under växtsäsong, vad man kallar för JAS (juli – augusti – september). Sommarens varma och torra väder gör att sårytorna torkar upp bra och angrepp från bakterier och svamp minskar.

Ett undantagsfall är stenfrukter och druvor som skall beskäras innan den första januari.

Sist men inte minst…

Äpple- och päronträd är relativt okänsliga och kan i princip beskäras när som helst under året. Det finns dock två tillfällen då man inte ska beskära något träd. Det första är när det är under tio minusgra­der ute. Det andra tillfället är under knoppsprickningen från maj till juni.

7 april, 2017

About Author

admin


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv